Spelregels BuurtApp

Spelregels voor deelname aan de Whatsapp-groep

De gemeente en politie faciliteren en ondersteunen burgerinitiatieven in het kader van buurtpreventie, maar verbinden daar ook spelregels aan. Voor Whats-App groepen in het kader van buurtpreventie gelden onderstaande spelregels. Groepsbeheerders van Whats-App groepen kunnen deelnemers waarschuwen en in het uiterste geval verwijderen om de naleving van deze spelregels te bevorderen.

Spelregels

 1. Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht.
 3. Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie: S.A.A.R.
  – S = Signaleer
  – A = Alarmeer 1-1-2
  – A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen.
  – R = Reageer. Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. (“ zaak stuk maken”). Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerder personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan ipv alleen.
 5. Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 gebeld is. Voorkom een regen van 1-1-2 meldingen.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke. Deelname aan de What’s App groep is bedoeld om elkaar te helpen en de veiligheid in de wijk te bevorderen, niet om elkaar af te vallen of elkaar aan te vallen.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 8. Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 9. Het doel van de Whats-App groep is het bevorderen van veiligheid in de wijk. Gebruik deze Whats-App groep op een functionele manier.
 10. Vermijd “gezelligheidsdiscussies” of randonderwerpen die zich beter lenen voor privéberichten of een Whats-App groep met een ander doel.
 11. Gebruik deze Whats-App groep alleen waar het voor bedoeld is.
 12. Reageer op een melding alleen met relevante informatie of vragen, liever geen duimpjes of opmerkingen als ik ga opletten etc.
Aanmelden
Direct aanmelden