Saar-methode

Met de BuurtApp hanteren we de SAAR-methode:

Signaleer

Alarmeer

App

Reageer (indien mogelijk naar verdachte)

Signaleren
Welk soort berichten mogen er in de groep geplaatst worden:
– Verdachte personen in de wijk.
– Vermiste personen zoals kind of oudere (vermissing van huisdieren valt hier niet onder, deze delen wij wel via social media).
– Diefstal of inbraak.
– Beroving.
– Doorrijden na een aanrijding.
– Medische noodsituaties, verzoeken EHBO, reanimatie / AED.

Reeds gepleegde misdaden kunnen eventueel resulteren in een getuigenoproep in uw groep.

Valt uw bericht niet binnen bovenstaand lijstje dan is het verstandig eerst even een beheerder van uw groep rechtstreeks te benaderen.

Uitleg SAAR
1. Een verdachte situatie wordt ontdekt (Signaleer).
2. De politie wordt gebeld door 112 te bellen (Alarmeer).
3. De verdachte situatie wordt gemeld in de BuurtApp groep van de wijk waar je lid van bent (Appen).
Daarin wordt gemeld:
– Dat je de politie gebeld hebt.
– Wat het signalement, looprichting, verdachte handelingen enz is/zijn. Foto’s van verdachten uitsluitend appen als er een verdachte situatie is, bij twijfel bewaar de foto voor de politie.
– Wat je zelf gaat doen.
– Degene die de verdachte situatie ontdekt en de lezers van het bericht, reageert op een manier waarbij hij/zij zich het prettigst bij voelen (Reageer).
4. Als andere leden verdachten zien en bij nieuwe ontwikkelingen worden dit op de BuurtApp gezet.
5. Beheerders beoordelen bij het lezen van het bericht (of de berichten) of ze relevant zijn voor andere groepen en plaatsen ze daarna (wel of niet) in de andere groep.
6. Beheerders van de andere groepen beoordelen ook of het bericht relevant is voor hun groep. Is dit zo dan zetten ze het bericht door naar hun groep.
7. Bij het signaleren in de andere groep dient degene die dit signaleert de politie te bellen (SAAR begint opnieuw)
8. Nadat de BuurtApp actie afgelopen is zal er een afloopbericht geplaatst moeten worden, veelal is degene die het laatst contact heeft gehad met de politie degene die dat doet.

Als de politie er is
Probeer de politie niet in de weg te lopen en zorg ervoor dat u te allen tijde eerst aan uw eigen veiligheid denkt! Wanneer er wordt gezocht met een politiehond en/of helikopter ga dan direct naar binnen, u belemmert het onderzoek door in de wijk rond te lopen of in uw achtertuin te gaan staan. Verdachten verstoppen zich graag in tuinen, houd uw tuin dus in de gaten.

Slapend
We streven er naar de BuurtApp groepen slapend te houden totdat zich in uw buurt of omliggende buurt iets voordoet. Na het afloopbericht wordt het dan weer stil. Geen “dank je wel” berichten etc. maar gewoon echt stil. Dit gaat behoorlijk goed in alle groepen. Voelt u als lid toch drang om te reageren op een afgelopen actie, doe dat dan liever via onze FaceBook pagina.

Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd de beheerders van de BuutApp groep in uw groep rechtstreeks benaderen.

Aanmelden
Direct aanmelden